Opas onnelliseen pentuarkeen

Pentuarjen pyörteissä luotettavia vastauksia pitää löytää helposti ja nopeasti. Mustin ja Mirrin pentuopas ohjaa viikkokohtaisesti sinua, uusi pennunomistaja, ja vastaa yleisimpiin kysymyksiisi. Nyt kaikki tarvitsemasi tieto on tassujesi ulottuvilla!

Viikko 14

Viikko 11


Kissa on lihansyöjä, joten miksi se haluaa nakerrella kodin viherkasveja? Nykyään yhtenä selityksenä tälle ehkä omituiseltakin vaikuttavalle mieltymykselle pidetään kasvien sisältämää foolihappoa. Sen uskotaan olevan tarpeellinen täydennys kissojen luonnonoloissa noudattamaan jyrsijäruokavalioon. Tämäkin teoria on silti vain sivistynyt arvaus, totuuden tietää lopulta vain kissakansa itse.

Karvapallot kuriin

Kasvien syöminen voi olla myös kissan luontainen tapa hoitaa ja puhdistaa ruoansulatuselimistöään karvoista. Karvoista voi syntyä karvapalloja, kun kissa nuolee turkkiaan ja tulee samalla nielleeksi irtokarvoja. Karvat eivät sula vatsassa, vaan kietoutuvat toisiinsa ja muodostavat tiiviin möykyn, eli karvapallon. Pitkäkarvaiset kissat ovat luonnollisesti alttiimpia karvapallo-ongelmalle kuin lyhytturkkiset.

Lievimmillään karvapallot aiheuttavat ruokahaluttomuutta ja oksentelua, mutta jos pallo on kooltaan suuri tai niitä on vatsassa monta, voivat ne aiheuttaa hengenvaarallisen suolistotukoksen. Apea, ruokahaluton ja vatsaansa aristeleva kissa kuuluu aina eläinlääkärin hoitoon.

Kasvi voi olla myös kiva lelu

Kasvien pureskelu voi myös yksinkertaisesti olla kissan mielestä hauskaa. Houkuttelevasti huojuvat lehdet muistuttavat leluja, ja niitä on suorastaan pakko haukata. Ovela kissa on voinut myös huomata, että kasveja järsimällä se saa ainakin hetkeksi omistajansa jakamattoman huomion.

Keskeytä ei-toivottu toiminta – positiivisesti

Vaikka kissa on saalistaja, se on myös itse isompien petojen saaliseläin. Kissan rankaiseminen tai esimerkiksi suihkepullolla säikyttely aiheuttavat sille stressiä ja huonontavat suhdetta ihmiseen. Positiivinen keskeytys taas saa aikaan positiivisia tunteita, ja positiivinen vuorovaikutus kissan kanssa lisää sen oma-aloitteisuutta. Kun se huomaa, että käytöksestä seuraa sille jotain hyvää (herkkuja, omistajan huomiota yms.), se todennäköisesti toimii samoin jatkossakin.

Miksi kissaa ei tulisi rankaista ei-toivotusta käytöksestä? Katso alta asiantuntijamme Jaana Pohjolan vastaus.

Kuinka suojata kasvit kissan hampailta?

  • Keskeytä ei-toivottu käytös positiivisesti: Opeta kissalle sana, joka tarkoittaa että herkkupalkinto on tulossa. Sana voi olla esimerkiksi ”kiss-kiss!”. Sano sana ja palkitse kissa.
  • Toista harjoitus useita kertoja. Pian kissa alkaa kääntyä puoleesi vihjesanan kuullessaan. Voit käyttää sanaa, kun yllätät kissasi hiiviskelemästä kohti luvattomia puuhia. Muista aina palkita herkuin ja rapsutuksin.
  • Ohjaa ei-toivottu toiminta toivottuun. Kasvata kissalle oma kissanruoho, jota sillä on lupa natustella ja joka samalla auttaa ehkäisemään karvapallo-ongelmaa.
  • Varmin tapa pitää kasvit suojassa silloinkin, kun et ole vahtimassa pikku saalistajasi touhuja, on asettaa ne kissan ulottumattomiin, esimerkiksi amppeliin.

Huonekasvien repiminen on vain yksi kissamainen kuje muiden joukossa. Monet omistajaa häiritsevät käytökset ovat kissalle täysin normaalia, lajityypillistä puuhaa.

Tutustu täältä kissoille myrkyllisiin kasveihin ja aineisiin.